‘Vastgoedbelegger moet ingrijpen in winkelstraat’

Vastgoedbeleggers en gespecialiseerde partijen kunnen in nood verkerende winkelgebieden een helpende hand bieden. Volgens vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle kunnen zij dit doen door exploitatierisico’s van retailers over te nemen en huurcontracten flexibeler te maken, zo meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

“De belegger zal zich meer als retailer gedragen en directer het retailconcept en de positionering bepalen”, meldt Richard Dallinga in het jaarlijkse retailmarktrapport van van Jones LangLaSalle. Vooral in diverse aanloopstraten moet de belegger meer risico’s gaan nemen, meldt hij. “Om te beginnen door de huur te koppelen aan de gerealiseerde omzet op de winkelvloer. Dat is in het buitenland al gemeengoed.”

Beleggers kunnen ook zelf een winkelexploitatie starten of financieren of winkelpersoneel overnemen. Dallinga: "Er ontstaat een nieuw soort ondernemer die duizend vierkante meter huurt en verschillende merken exploiteert. Allemaal in één gebouw. Dan kan de winkelier zich helemaal toeleggen op een vlekkeloze operatie en de band met de klanten."

Niet elke vastgoedeigenaar neemt dergelijke risico's. In dat kader zijn al enkele gespecialiseerde partijen opgedoemd die de exploitatie van winkelformules op zich nemen en zowel de belangen van belegger als winkelier in ogenschouw houden. “Een extreem voorbeeld daarvan is Servex in winkelgebieden op stations, maar kijk ook naar V&D of Loods 5.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!