Nederland kent meer armoede

Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft neemt volgend jaar flink toe. Dat verwachten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Over 2011 en 2012 samen leven er zo’n zestigduizend extra huishoudens onder de lage-inkomensgrens. Het totaal aantal huishoudens onder deze grens ligt eind op 561 duizend en in 2012 op 588 duizend.

Niet alleen kinderen, eenoudergezinnen, alleenstaanden en mensen met een bijstandsuitkering moeten het met minder doen, ook zelfstandig ondernemers kloppen vaker bij de Voedselbank aan. In het Armoedesignalement 2011 bespreken de instellingen de omvang, ontwikkeling en gevolgen van armoede. In 2010 toonde de economie lichte verbetering, maar dit heeft niet geleid tot een daling in de armoedecijfers.

Om te bepalen hoe groot de armoede is, hanteren het SCP en het CBS verschillende grenzen. Het SCP handhaaft het criterium 'niet-veel-maar-toereikend', terwijl het SCP duizend euro per maand hanteert voor een alleenstaande. Eén op de tien kinderen onder de achttien jaar verbleef in een gezin met een inkomen onder het criterium van het SCP. Dit loopt volgend jaar op tot een op de negen (367 duizend kinderen), het hoogste aantal sinds het begin van deze eeuw.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!