Kartelwaakhond pleit reisbranche vrij

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft geen bewijs gevonden van machtsmisbruik en het maken van verboden prijsafspraken in de reisbranche. Het onderzoek van de kartelwaakhond duurde een jaar.

Reisorganisaties hebben hun onvrede uitgesproken, omdat zij door het NMa-onderzoek hoge kosten hebben moeten maken voor juridische bijstand. Ook zouden zij reputatieschade hebben geleden en inkomsten hebben gemist. Sommige reisorganisaties willen het verlies dat zij door het onderzoek hebben geleden, terugvorderen.

Begin 2010 nam de NMa grote aantallen dossiers en computerbestanden van verschillende reisorganisaties en brancheorganisatie ANVR in beslag. Ook werden directeuren verhoord over het mogelijke machtsmisbruik en de prijsafspraken. De NMa zou hebben willen bewijzen dat grote marktpartijen samenspanden om kortingen van reisagenten uit te bannen. “Maar het voorschrijven van prijzen is wettelijk helemaal niet verboden, zolang er bij onze agenten sprake is van wederverkoop zonder eigen risico’s”, aldus Steven van der Heijden, voorzitter van ANVR. De NMa lijkt het onderzoek nu te staken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!