ESBL-bacterie op bijna alle kipfilets

Op 99 procent van het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven is de risicovolle ESBL-bacterie te vinden. Dit meldt de Consumentenbond in een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd.

De ESBL-bacterie, die ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de intensieve veeteelt, vormt een grote bedreiging voor ons voedsel en mogelijk voor de volksgezondheid. “Van een besmetting merk je in principe niets, maar als je ziek wordt en antibiotica nodig hebt, kan het levensgevaarlijk zijn”, aldus een woordvoerder van de bond.

De verantwoordelijkheid kan hierin niet volledig bij de consument gelegd worden. “Een kruisbesmetting is met zo’n hoog percentage besmette kip onvermijdelijk, zelfs als mensen goed opletten”, vertelt de woordvoerder. In januari 2010 eiste de ESBL-bacterie zijn eerste slachtoffer; toen overleed een 85-jarige vrouw nadat zij niet tegen bacterie behandeld kon worden.

Het gebruik van antibiotica in de intensieve kippenhouderij is het afgelopen jaar al met 28 procent teruggebracht ten opzichte van 2009, meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Volgens het RIVM is dit nog lang niet voldoende. “De pluimveesector zegt al heel lang er iets aan te gaan doen, maar er moet een hogere urgentie komen”, aldus directeur Roel Couthinho.

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) laat in een reactie weten dat het een goede zaak is dat de pluimveesector is gestart met het terugdringen van antibioticagebruik. “Al in 2010 heeft het CBL samen met de Consumentenbond een oproep gedaan aan de overheid om te komen tot een effectieve aanpak van antibioticagebruik en onderzoek naar resistente bacteriën. Antibiotica zou alleen nog curatief ingezet moeten worden”, aldus het CBL.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!