Elfstedenkoorts levert retail miljoenen op

Winkels en horeca hebben veel voordeel bij de Elfstedentocht die mogelijk in het verschiet ligt. De schaats- en Elfstedenkoorts is goed voor zo’n drie tot vijf procent extra omzet in de winkels, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Dit komt neer op tussen de vijftig en 75 miljoen euro in een week.

“Als een evenement als de Elfstedentocht op de televisie is, merk je dat in de kratten bier, zakken chips en gemaksmaaltijden die mensen inslaan”, vertelt de woordvoerder van Detailhandel Nederland. Nutricia meldt een verdubbeling van de verkoop van chocolademelk. Volgens Unox eten we tijdens vorstperiodes vijftig à zestig procent meer worst en erwtensoep.

Als de Efstedentocht doorgaat, zou dit de Friese economie honderd miljoen euro extra kunnen opleveren. Dit zegt ING-econoom Maruce van Sante. “Voor de Friese horeca, die per jaar ongeveer een half miljard omzet genereert, betekenen de verwachte twee miljoen bezoekers al snel een verbetering van tegen de tien procent”, aldus Van Sante.

Ook schaatsenfabrikant Viking heeft het druk. Verwacht wordt dat binnen een paar dagen de voorraad van tachtigduizend paar schaatsen verkocht is. Directeur Jaap Havekotte: “Nu het afgelopen weekend zo mooi was, wil iedereen schaatsen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!