Statiegeldsysteem mogelijk afgeschaft

Er zijn felle onderhandelingen gaande over het afschaffen van het Nederlandse statiegeldsysteem. Het ministerie, het bedrijfsleven, de Nederlandse gemeenten, de Europese commissie en milieuorganisaties houden er een verschillende mening op na.

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) noemde het afschaffen van het statiegeldsysteem ‘een interessant idee’, mits er voor het einde van 2012 meer dan 42 procent van al het plastic verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. Inmiddels ligt dat percentage al op 48 procent. “Waarom krampachtig vasthouden aan statiegeld? In landen als België en Zwitserland wordt, zonder statiegeld, nu ook al meer dan tachtig procent van de kunststof flessen gerecycled”, zegt Adriaan Visser, directeur van afvalbedrijf Sita. Het bedrijfsleven krijgt bijval van de Europese Commissie, dat het ‘oneerlijk’ vindt dat frisdrankfabrikanten in Nederland verplicht worden een distributiesysteem op te zetten voor het innemen van statiegeldflessen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is echter tegen afschaffing van statiegeld. Het opruimen van het extra zwerfafval zou een grote kostenpost voor de gemeenten zijn. “Statiegeld op plastic flessen zorgt ervoor dat bijna alle flessen weer worden ingeleverd en dus niet op straat of in de natuur belanden”, meent Kees Jan de Vet van VNG.

Ook milieuorganisaties zien het niet zitten dat het statiegeldsysteem op de schop gaat. Zij pleiten zelfs voor het invoeren van statiegeld op kleine petflessen. “De omzet op kleine plastic flesjes is in tien jaar tijd meer dan verdrievoudigd”, meldt een woordvoerder van actiegroep Een Echte Held Kiest Statiegeld. “Die kleine flesjes kunnen gemakkelijk mee in het bestaande statiegeldsysteem.”

Binnen enkele weken wordt besloten of Nederland met of zonder statiegeld verder gaat.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!