Schlecker XL en Ihr Platz krijgen laatste kans

De Duitse drogisterijketen Schlecker ging deze week definitief failliet. Dochterondernemingen Ihr Platz en Schlecker XL krijgen nog de kans om een doorstart te maken. Hiermee zouden 5.000 van de 18.000 werknemers in Duitsland toch hun baan kunnen houden.

Ihr Platz en Schlecker XL kregen gisteren een laatste kans van de schuldeisers. Zij stemden ermee in dat de winkelformules eventueel verkocht mogen worden aan de Beierse investeringsmaatschappij Dugbag, afhankelijk van de prijs. De onderhandelingen lopen nog, maar de curator verwacht dat de partijen mogelijk vrijdag tot een akkoord komen.

Of de doorstart er daadwerkelijk komt hangt sterk af van Euler Hermes, een kredietverzekeraar die al voor 300 miljoen euro vorderingen heeft uitstaan bij Schlecker. De Duitse verzekeraar is dan ook de grootste schuldeiser van het drogisterijconcern. De totale schuld bedraagt 665 miljoen euro.

Een andere grote schuldeiser is de familie Schlecker. Zo eisen Lars en Meike Schlecker samen bijna 100 miljoen van het bedrijf dat eigendom is van vader Anton. De twee kinderen hebben daarnaast een vordering op hun vader van 76 miljoen euro.

De advocaat van de familie geeft aan dat het niet om een truc van de familie gaat om nog wat geld over te houden aan het faillissement. Volgens de advocaat gaat het om geld dat de kinderen zelf de laatste maanden en jaren in het bedrijf hebben gestoken.

In 2008 haalde Slecker nog een recordomzet van 7,4 miljard euro. Het bedrijf had toen in Europa rond de 50.000 medewerkers in dienst in 14.000 winkels, waarvan 245 in Nederland.

Volgens de detailhandel is de grootste oorzaak van het faillissement het slechte imago van het bedrijf. In de crisisjaren 2008 tot en met 2010 deden veel negatieve verhalen over Schlecker de ronde. Schlecker zou een vrekkenwinkel zijn en zo werd het personeel ook behandeld. Zelfs politici bemoeiden zich met de zaak.

Dit imago zorgde voor een eerste dip in de verkoop. De genadeklap volgde toen Duitse consumenten merkten dat Schlecker eigenlijk helemaal niet zoveel goedkoper is dan de grote concurrenten Rossmann en DM.

In januari werd surseance van betaling aangevraagd. Pogingen voor een doorstart van het gehele bedrijf mislukten. Vorig jaar werd Anton Schlecker nog gerekend tot de honderd rijkste Duitsers. De ondernemer stond op plaats 56 met zijn 1,95 miljard euro. Nu is de familie het grootste deel waarschijnlijk kwijt. Volgens het blad Manager Magazin blijft er voor de familie toch nog een maandelijks inkomen van 70.000 euro over.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!