Minder roofovervallen op juweliers

In het eerste halfjaar van 2012 is het aantal roofovervallen op juweliers flink gedaald. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 28 juweliers overvallen, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 58. Voor het eerst sinds 2008 nam het aantal overvallen af. Dat blijkt uit cijfers van de Raad van Korpschefs.

De daling van het aantal overvallen is het gevolg van een toenemend aantal tips, stelt woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschefs. Zowel via Meld Misdaad Anoniem als via 112 komen meer meldingen binnen. Volgens de raad werken de groeiende media-aandacht en het risico gefilmd te worden tijdens een overval preventief. Gewelddadige overvallen op juweliers hebben de branche op scherp gezet. “Deze zaken hebben zoveel impact gehad dat mensen eerder geneigd zijn verdachte situaties aan de politie te melden”, zegt van Looije.

Juweliers nemen zelf ook meer maatregelen. “Vitrines zijn versterkt, er zijn extra tussendeuren gekomen en personeel wordt beter ingelicht over hoe te handelen”, vertelt Looije. Brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver geeft tevens aan dat de politie de roofovervallen steeds beter aanpakt. “Bij bijna elke overval gaat er direct een politieheli de lucht in en worden toegangswegen gecontroleerd”, geeft woordvoerder Theo Vermeulen aan. “De pakkans ligt daardoor boven de zestig procent.”

Vermeulen merkt dat de cursussen die de Federatie Goud en Zilver aan juweliers geeft, om juweliers en hun personeel voor te bereiden op een overval, druk worden bezocht. “Er zijn al honderden cursisten geweest”, vertelt hij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!