'Kabinet moet consumentenvertrouwen herstellen'

De omzetten in mode, schoenen en wonen bleven in de eerste helft van dit jaar achter door het lage consumentenvertrouwen. Brancheorganisatie CBW-Mitex wil daarom dat het herstel van het consumentenvertrouwen een speerpunt wordt van het kabinet dat na de verkiezingen van 12 september aantreedt.

“Duidelijkheid is nodig over thema’s als pensioenen, hypotheken en bijvoorbeeld zorg- en opvangkosten”, stelt CBW-Mitex directeur Jan Dirk van der Zee. “Met helderheid hierover ontzorg je de consument al heel veel. Samen met prikkels om de werkgelegenheid te stimuleren, werk je dan aan de randvoorwaarden om het juiste bestedingsklimaat te creëren”, meent Van der Zee.

De omzetachterstand in de modebranche daalde van 2,8 procent in het eerste kwartaal naar 5,2 procent tot en met juni. In de schoenbranche sloeg de omzetplus van 6,7 procent na het eerste kwartaal om in een min. De gemiddelde omzetachterstand na zes maanden is nu 3,5 procent. De woonbranche loopt in het eerste halfjaar 8,5 procent achter op de omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De aangekondigde BTW-verhoging van twee procent per 1 oktober zal volgens de brancheorganisatie ook nog zijn invloed uitoefenen op de omzet. “Economie is ook heel veel psychologie”, zegt Van der Zee. “Voor de consument wordt het leven duurder en dat maakt hem nog voorzichtiger in zijn uitgavenpatroon.”

Volgens de directeur haalt de overheid dan wel extra belastinginkomsten op, maar houdt de regering zich ‘doof’ voor het feit dat veel ondernemers door de btw-verhoging in de problemen komen. “Het nieuwe kabinet zullen we bestoken met prikkels om ondernemers wèl op de goede manier te ondersteunen”, aldus Van der Zee.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!