Non-food retail in zwaar weer

Retailers in de non-food sector hebben hun omzet in de eerste helft van het jaar met 5,5 procent zien dalen. Een groot deel van de retailers had zelfs te maken met een negatief bedrijfsresultaat. Dat blijkt uit cijfers van Alfa Accountants en Adviseurs.

Veertig procent van de ondernemers heeft het eigen vermogen zien dalen. Zestig procent van de retailers had een cashflow die lager uitkwam dan in de eerste helft van 2011. Volgens het bureau kunnen veel retailers zelfs niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De ondernemers zouden vooral last hebben van de stijgende personeels- en huisvestingskosten .

Alfa Accountants en Adviseurs verwacht dat er binnenkort geen verbetering zal optreden. Op 1 oktober staat namelijk de btw-verhoging naar 21 procent gepland. Volgens het onderzoek zullen winkels dan in rap tempo hun deuren moeten sluiten. Een voorspelling die retailprofessor Cor Molenaar al eerder deed. Molenaar verwacht dat in 2020 een derde van de winkels niet meer zal bestaan. De professor pleit daarom voor een intensieve samenwerking tussen gemeenten, retailers, vastgoedexploitanten en toeleveranciers. Door winkels te concentreren, blijven winkelgebieden hun aantrekkingskracht houden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!