Wakker Dier: breng plofkip terug naar AH

Wakker Dier roept klanten van Albert Heijn op om afgeprijsde kipfilet terug te brengen naar de winkel onder het mom van 'niet tevreden, geld terug'. Via radiospotjes en social media waarschuwt de dierenwelzijnsorganisatie dat het om zogenoemde plofkippen gaat, kippen die razendsnel worden vetgemest, en die door de ‘extreem lage prijs nog eens een schop na krijgen'.

Al maanden voert Wakker Dier een kruistocht tegen voedingsproducenten en supermarkten om de plofkip in de ban te doen. Van alle soorten vee die voor vlees wordt gehouden, scoort de plofkip het slechts op dierenwelzijn. De beesten leven in krappe donkere ruimtes waar ze vetgemest worden voor de slacht.

In juni gaf het CBL aan dat de plofkip niet langer acceptabel is en dat de supermarkten in 2020 plofkip-vrij proberen te zijn. Supermarkten als Coop en Deen hebben al deze zomer hun kipassortiment voor een belangrijk deel verbeterd: plofkip is omgeruild voor kip met 1 Beter Leven ster of helemaal uit de schappen gehaald. Ook grote A-merken als Unilever, Johma en Olvarit weren de plofkip.

Overigens leidt de plofkip wel tot minder milieubelasting volgens onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Onder meer doordat er bij de teelt, verwerking en het transport van de plofkip minder broeikasgassen worden uitgestoten en ook andere milieuaspecten, zoals land-, water en energiegebruik, fosfaatgebruik, verzuring en bemesting hoger scoren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!