'Voedsel veertien procent duurder'

Over een half jaar zijn de wereldvoedselprijzen met veertien procent gestegen. De slechte tarweoogst heeft niet alleen gevolgen voor de prijzen van ons eigen voedsel, zoals granen, maar ook dierenvoedsel wordt duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Oorzaak is de mislukte oogst van maïs en soja in de VS. “Er is acht kilo maïs aan dierenvoedsel nodig om een kilo rundvlees op de markt te brengen”, zegt Cyrille Fillot van de Rabobank. “Dus veehouders zullen snel effecten ondervinden van de crisis. Om de voedselkosten te drukken zullen boeren eerst hun veestapel inkrimpen en de dieren versneld naar de slacht brengen. Eerst is er dus meer aanbod, maar na een tijdje werkt het effect door en is het aanbod juist beperkter.”

Als de vraag naar vlees dan blijft zoals die nu is, dan stijgen automatisch de prijzen. Maar Fillot verwacht zelfs meer vraag. “In opkomende economieën zie je nu al dat men meer vlees eet wanneer het besteedbaar inkomen stijgt.” De Rabobank verwacht zodoende een recordhoogte van de wereldvoedselprijzenindex van de voedsel- en landbouworganisatie FAO.




Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!