Omzetdaling schoenendetailhandel van twee procent

De schoenenbranche vertoont een lichte omzetkrimp in de tweede helft van 2012. Dat verwacht het ING Economisch Bureau. De totale daling van de omzet in 2012 in de schoenendetailhandel wordt geraamd op min twee procent. In 2013 wordt een continuering van deze trend verwacht door een verdere terugloop in koopkracht.

De daling komt vooral doordat de prijskritische consument de hand op de knip houdt in deze tijd van economische onzekerheid. Tegelijkertijd stijgen de inkoopkosten door kosteninflatie in productielanden en een zwakkere euro, en drukt ook de BTW-verhoging de marge.

Daarnaast heeft ook de schoenenbranche te maken met een verdere opkomst van online verkoop. In hoog tempo verovert het online kanaal een stuk marktaandeel. Maar het is lastig voor (kleinere) winkeliers om online potten te breken. Grotere partijen investeren fors om een zo hoog mogelijk aandeel naar zich toe trekken en hebben daarin een solide voorsprong.

Winkeliers doen er volgens het ING Economisch Bureau daarom vooral verstandig aan om innovatieve concepten te ontwikkelen om het winkellandschap nieuw leven in te blazen. Door meer in te zetten op beleving zouden winkeliers kans maken het hoofd boven water te houden en de concurrentie aan te gaan met grote online spelers.

Kijk voor een video van ING Economisch Bureau over de kansen van fysieke schoenenwinkels op de Facebook-pagina van RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!