'Nieuwe functie winkelpand alleen positief voor gemeenten'

De oplopende winkelleegstand zorgt ervoor dat winkelruimte steeds vaker een andere functie krijgt. Een goede ontwikkeling voor gemeenten, maar voor retailers en vastgoedpartijen is het minder goed nieuws. Dat concluderen AnalyZus en Roots Beleidsadvies.

De leegstaande winkelpanden worden steeds vaker verhuurd aan massagesalons en nagelstudio’s of ze worden ingevuld als pop up-store, galerie of pilot-vestiging voor startende ondernemers, zien beide bureaus. Ook worden de voormalige winkelpanden regelmatig getransformeerd tot woning, kantoor- of bedrijfsruimte. De alternatieve invulling voorkomt verloedering en een gevoel van onveiligheid van bezoekers. Belangrijke zaken op de gemeenteagenda.

De nieuwe functie voor winkelpanden is voor retailers echter minder goed nieuws, menen AnalyZus en Roots Beleidsadvies. 'De bezetting van een eerder leegstaand pand is dan wel positief, voor de bezoekersstroom in de directe omgeving werkt het averechts als een oude winkel wordt ingevuld met een massagesalon, kantoor of woning', stellen zij. Met als gevolg dat de omzetten nog verder onder druk komen.

Voor vastgoedeigenaren geldt dat ze met een andere invulling hun panden kunnen verhuren. Tegelijkertijd zien zij dat door de afnemende vraag naar winkelcentra zich gedwongen de huren te verlagen, aldus de bureaus. Daarbij gaat de transformatie van panden vaak gepaard met aanzienlijke kosten.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!