Gemeenten boeren goed door pakeerinkomsten

Nederlandse gemeenten hebben hun inkomsten uit parkeergeld de afgelopen vijf jaar met 38 procent zien stijgen. Parkeerinkomsten zijn fors harder gestegen dan alle andere inkomstenbronnen van de gemeenten. In 2012 levert parkeerbelasting gemeenten 614 miljoen euro op, tegenover 445 miljoen euro in 2007. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De stijging is toe te schrijven aan een toename van het aantal gebieden waar de automobilist moet betalen voor een parkeerplek. Bovendien zijn de parkeertarieven gestegen en hebben meer gemeenten de belasting ingevoerd, aldus een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "De invoering van parkeerbelasting, in bijvoorbeeld woonwijken, wordt overigens gemotiveerd door de wens tot parkeerregulering", zo verklaart de VNG de stijging.

Begin dit jaar meldden CBW-MITEX en Detailhandel Nederland dat parkeren onbetaalbaar zou worden, als de stijging van parkeerkosten doorzet. Consumenten zouden een winkelgebied links laten liggen, als zij moeten betalen om te parkeren. Hierdoor neemt de winkelleegstand toe en loopt de leefbaarheid van binnensteden terug. “Gemeenten jagen consumenten hun stad uit”, aldus CBW-MITEX.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!