Zeeman: 'Investeer juist nu'

Wacht niet met investeren tot de crisis over is, maar beschouw vandaag als de nieuwe realiteit. Dat zegt Jan Zeeman in een interview met De Financiële Telegraaf. De oprichter en oud-directeur van de Zeeman-winkels ziet ondanks de crisis en toenemende winkelleegstand voldoende aanleiding te blijven investeren in fysieke winkels.

Zolang ‘het huishoudboekje maar op orde is’, biedt de crisis altijd kansen, denkt Zeeman. "Je moet vooral niet denken dat je in deze moeilijke tijden niet meer kunt investeren. In een storm wordt het dode hout opgeruimd. Ik geef toe, in een erge storm kan jong talent moeilijker groeien en geraakt worden door omvallende bomen. Echter, jonge sterke bomen blijven staan."

Zelfs in het vastgoed ziet hij kansen. Met het vastgoedfonds GREEN Real Estate, waarvan Zeeman eigenaar is, investeert hij nog volop in A-locaties, in combinatie met cultuur en horeca en in wijkcentra rond de lokale supermarkt. De fysieke winkel ziet hij dan ook niet verdwijnen. "Mensen blijven schoenen willen passen, en een jurkje zit in het echt anders dan op een plaatje achter de pc."

De crisis in de vastgoedwereld geeft volgens Zeeman ook een kans. "Je slaat de handen ineen door partijen, van grondeigenaar, ontwikkelaar tot bouwer, te integreren. Wij investeren, een degelijke aannemer bouwt, en de komende twintig jaar doen we samen onderhoud en verhuur.”

De textielbaron is van mening dat ondernemers ook niet zo moeten klagen over banken die geen krediet meer verstrekken. "Een bank is er niet om het voltallige ondernemersrisico te lopen. Je moet wel laten zien dat er rendement uit je bedrijf komt.” 

De zeventigjarige Zeeman deed ruim tien jaar geleden een stapje terug bij de gelijknamige winkelketen. Naast vastgoedfonds GREEN Real Estate is hij ook eigenaar van investeringsmaatschappij Navitas. Tevens is hij aandeelhouder van enkele bedrijven en zorgaanbieders.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!