Werknemers Walmart protesteren op Black Friday

Werknemers van de supermarktketen Walmart houden vandaag protestacties tijdens Black Friday. Uitgerekend op de winkeldag van het jaar in de Verenigde Staten -een dag na Thanksgiving Day zijn de meeste mensen vrij en begint het kerstseizoen met hoge kortingen- protesteren zij voor een hoger loon, betere werkomstandigheden en een betere regeling voor de gezondheidszorg.

Het is al langer onrustig op de werkvloer van het winkelconcern. Werknemers hebben rechtszaken aangespannen over uiteenlopende zaken zoals vrouwendiscriminatie, en er zijn loongeschillen die doorgaans door de ondernemer worden gewonnen. Ondertussen mogen werknemers van Walmart geen lid worden van een vakbond. Daardoor is het moeilijk voor hen een demonstratie te organiseren.

Door de steun van de vakbond van de voedselindustrie aan twee clubs van Walmart-medewerkers, OUR Walmart en Making Change at Walmart, is het toch gelukt een protestactie op te zetten. De verwachting is dat vandaag bij duizend Walmart-winkels actie wordt gevoerd. “Het wordt tijd dat Walmart de zorgen van zijn personeel serieus neemt. Het einddoel is om de werknemers een stem te geven in het bedrijf”, zegt vakbondsman Tom Geiger.

Dat uitgerekend Black Friday is gekozen als actiedag is vervelend voor het supermarktconcern. Vandaag komen veel retailers door de massale aankopen uit de rode cijfers. Maar Walmart-woordvoerder Keory Lundberg gaf vooraf aan niet bang te zijn dat de winkelketen in de problemen komt door de actie. “Het gaat slechts om een handjevol werknemers”, zegt hij in De Telegraaf. “Het winkelend publiek zal er niets van merken.”

Walmart is de grootste winkelketen van de wereld. Het telt wereldwijd ruim tienduizend winkels in 27 landen, waar wekelijks tweehonderd miljoen mensen winkelen.

Lees hier meer over het belang van Black Friday voor Amerikaanse retailers

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!