Politiek wil aankoopbon op veilingsites

VVD en PvdA willen heling van gestolen goederen via handelssites aanpakken. Daarvoor moeten op online marktplaatsen voortaan het serienummer en de aankoopbon geplaatst worden bij te koop aangeboden spullen.

De politieke partijen willen daarnaast dat er een zwarte lijst komt van sites die niet genoeg doen om heling tegen te gaan. “Websites als Marktplaats werken al erg hard om gestolen waar weg te houden, maar wij willen dat de drempel voor helers nog hoger wordt. Wij denken dus aan naming and shaming van sites die momenteel niet genoeg eisen stellen aan kopers“, zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Ook de koper moet beseffen dat aankoop van gestolen spullen via internet een vorm van heling is, volgens de VVD en PvdA. “Mensen die spullen voor een schijntje op de kop denken te tikken, hebben ook zelf een verantwoordelijkheid.”

De regeringspartijen vinden dat justitie heling nu niet serieus genoeg neemt. Er worden per jaar maar zesduizend gevallen van heling geregistreerd. “Hoewel niet alle diefstallen gepaard gaan met heling, staat dat getal toch wel in heel schril contrast met het aantal van 670.000 diefstallen “, zegt Marcouch.

Het voorstel van de partijen komt vandaag aan de orde bij het debat over de begroting van het ministerie Veiligheid en Justitie. Als het aan Marcouch ligt, gaat de politie in de toekomst bij verdachte advertenties als koper contact leggen met de verkopende partij om te controleren of er iets mis is met een advertentie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!