'Een op de twintig biertjes illegaal'

Een op de twintig biertjes die in Nederland wordt geconsumeerd is hier via een illegaal biertransport naar binnen gesmokkeld. Dat berekende branchevereniging Nederlandse Brouwers op basis van gegevens van de douane.

Volgens de branchevereniging halen Nederlandse consumenten tien procent van hun totale bierconsumptie uit het buitenland. Hier wordt geen accijns over betaald. De helft van dit percentage is door consumenten in een buitenlandse supermarkt of drankhandel aangeschaft. Dat is volgens de wet toegestaan. De andere vijf procent is via een illegaal biertransport Nederland binnengesmokkeld.

"Mensen rijden bijvoorbeeld met een busje naar een Duitse brouwerij, net over de grens. Daar laden ze de hele laadbak vol met vaten tapbier. Ze betalen zwart en rijden vervolgens naar Nederland terug. Tot in Den Haag en IJmuiden toe wordt dit illegale bier verkocht", zegt brouwersdirecteur Cees-Jan Adema.

De douane hield begin dit jaar speciale biercontroles om de smokkel tegen te gaan. Er werden 590 vervoermiddelen gecontroleerd en 371 cafés bezocht. De douane houdt binnenkort een vervolgcontrole bij 61 bedrijven.


Nederlandse Brouwers en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) hebben bovendien afgesproken om vaker te gaan controleren. "Concurrentievervalsing en belastingontduiking zijn oneerlijk tegenover bonafide ondernemers en alle andere belastingbetalers die gewoon hun bijdrage aan de schatkist leveren. De brouwers en ik zijn dan ook zeer gemotiveerd fraudeurs aan te pakken", aldus Weekers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!