‘Prijzen agf worden duurder door China’

De prijzen van groente en fruit stijgen snel, nu China en het Midden-Oosten te maken hebben met een groeiende vraag naar deze producten. Dat voorspelt Theo de Kool, ceo van agf-gigant Univeg.

De groeiende middenklasse in China zou de smaak voor ingevoerde fruitsoorten steeds meer te pakken krijgen. Fruitboeren in China en het Midden-Oosten hadden voorheen vooral te maken met een Europese afzetmarkt, maar zien deze afzetmarkt in eigen land groeien. Zij kunnen dus hogere eisen stellen tegenover Europese afnemers.“De groei van de volumes die richting die groeiregio's gaan, zal absoluut een impact hebben op de prijs die wij betalen”, zo meent De Kool.

Ook Europese boeren hebben te maken met een groeiende afzetmarkt. Zo zien Belgische boeren vier vijfde van hun Belgische hardfruit naar de export gaan. “Dit wordt aan Japan, het Midden-Oosten en steeds meer aan China verkocht”, zegt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Voor dagverse soorten zoals frambozen of aardbeien loopt het zo'n vaart niet, want die vereisen luchttransport en dat is duur."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!