'Opknappen winkelstraat eenvoudiger'

De tijdelijk regeling om het opknappen van winkelstraten gemakkelijker te maken voor ondernemers, moet permanent worden gemaakt. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische zaken in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat.

Volgens de minister is het experiment met zogenaamde Bedrijven Investeringzones (BIZ) in de afgelopen vier jaar een succes gebleken. Ondernemers kunnen door die regeling makkelijker samen afspraken maken om de kwaliteit van bedrijventerreinen of winkelstraten te verbeteren. Bijvoorbeeld zaken omtrent afval, verlichting en beveiliging zijn eenvoudiger aan te pakken doordat een gemeente nu is toegestaan om alle ondernemers in een BIZ een heffing op te leggen.

De regeling voorkomt dat een individuele ondernemer een dergelijk plan kan blokkeren door niet mee te werken, wat voorheen nog wel eens gebeurde. Met de opbrengst van de verplichte bijdrage kunnen de plannen worden uitgevoerd, en zijn de lasten gelijk verdeeld over de ondernemers in een winkelstraat of bedrijventerrein.

In de vier experimentele jaren zijn er 112 BIZ-en opgericht, tachtig meer dan verwacht. Volgens Kamp vraagt dat om permanente verlenging. “Een schoon en veilig bedrijventerrein of winkelgebied is nodig om goed te kunnen ondernemen. Ondernemers hebben inmiddels laten zien dat ze zelf met die steuntje in de rug hun bedrijfsomgeving leefbaarder en veiliger kunnen maken”, schrijft de minister.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!