Winkeliers in opstand tegen dure creditcard

Detailhandel Nederland gaat actievoeren tegen de hoge tarieven die creditcardbedrijven in rekening brengen voor betalingen. De brancheorganisatie trekt vandaag voor haar 110.000 aangesloten winkeliers aan de bel bij de Tweede Kamer om ‘daden te eisen’. Volgens de brancheorganisatie zijn verschillen tussen een pinbetaling en een creditcardbetaling ‘absurd’. De consument en de winkel zouden daar de dupe van zijn.

In Nederland hebben banken en winkeliers afspraken over de afdracht voor pinbetalingen, die nooit meer mag kosten dan acht cent per keer. Met creditcardbetalingen zijn die afspraken er niet, waardoor kredietmaatschappijen kunnen vragen wat ze willen. Creditcardtransacties kunnen daardoor tot wel veertig keer duurder zijn dan pintransacties, stelt Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer bij Detailhandel Nederland.

De hogere kosten in vergelijking met pintransacties komen vooral omdat creditcardmaatschappijen een percentage van de kassabon opeisen. “Voor een creditcardbetaling rekenen creditcardmaatschappijen drie procent van het aankoopbedrag. Bij een aankoopbedrag van tachtig euro is dat 2,40 euro, terwijl het tarief van een pinbetaling zes cent is”, geeft hij een voorbeeld. “Dat verschil is veel en veel te fors.”

Detailhandel Nederland hoopt door de actie inzicht te krijgen in hoe creditcardmaatschappijen tot de kosten komen. “Over waarom die kosten zoveel hoger moeten zijn, is ons nooit duidelijkheid gegeven. Wat ons betreft moet dit aan banden worden gelegd. Dit moet op de politieke agenda komen. Daar moet men er toch ook van overtuigd zijn dat de kosten voor betalingsverkeer zo laag mogelijk moeten zijn?” Paljee pleit ervoor om voortaan enkel nog een vergoeding in rekening te brengen voor kosten die aan het betalingsverkeer gerelateerd zijn.

Buitenlandse winkeliers en horeca-eigenaren protesteerden al eerder tegen de hoge tarieven die creditcardmaatschappijen reken voor betalingen. Zo hielden Portugezen winkeliers in september een creditcardloze dag, waarop betalingen met het betalingsmiddel werden geweigerd. In de Verenigde Staten begonnen de winkeliers zelfs een rechtszaak tegen MasterCard. Dat proces werd uiteindelijk met enkele miljarden afgekocht door de creditcardmaatschappij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!