'Laksheid werd Schoenenreus en Etam Groep fataal'

De problemen bij Schoenenreus en de Etam Groep zijn te wijten aan een lakse houding van hun managementteams. Dat stelt retailkenner Paul Moers tegenover RetailNews.

Het moederbedrijf van Miss Etam maakte vorige week een reorganisatie bekend en overweegt actiever te worden op internet. Schoenenreus vroeg uitstel van betaling aan en wijt haar financiële problemen vooral aan de concurrentie van webwinkels. Volgens retailkenner Moers ligt het echter niet alleen aan de strijd om online shops. “Beide fashionketens zijn simpele concepten geworden die al jaren niet zijn vernieuwd. De directies hebben het lef niet gehad om campagne te voeren. Dáárdoor zijn ze achterop geraakt. En nu worden de jongens van de mannen onderscheiden.”

“Hoe vaak hoorde je iets van Schoenenreus”, vraagt de oud-directeur van onder meer Ahold zich af. “Kijk naar het contrast met Zalando, die met haar reclames aandacht vestigt op haar merk.” Dat er bij Miss Etam en Schoenenreus niets is gedaan valt de directie te verwijten, meent Moers.

Professor eMarketing Cor Molenaar is dat met hem eens. “Natuurlijk is Zalando op de markt gekomen. Maar TopShoe heeft toch ook een goed lopende internetpropositie opgezet." Hij constateert dat Schoenenreus sinds haar overname drie jaar geleden niets heeft ondernomen, 'frappant'.  "Dan heb je alle veranderende marktontwikkelingen gebagatelliseerd.”

Het duo meent dat er genoeg perspectief is voor het stenen deel van een click and bricks-concept. “Uiteraard moet je online en offline in deze tijd integreren, maar mensen worden niet gelukkig van alleen computeren” stelt Moers. “Mensen zijn sociale dieren, sommige vrouwen shoppen wel drie keer per dag.”

In die fysieke winkels moeten retailers zich veel meer focussen op beleving en dienstbaarheid, zegt Moers. Doen ze dat niet, dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. “2013 wordt het jaar van de waarheid”, meent Moers. “Het kan niet zo zijn dat een crisis voorbij gaat zonder dat we er iets van voelen. Ik verwacht dat we dit jaar kei- en keihard in de portemonnee geraakt worden.”

Eerder: Schoenenreus in de problemen & 140 banen weg bij Etam Groep

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!