Sterkste krimp consumptie in ruim drie jaar

Nederlandse huishoudens besteedden in november 2012 drie procent minder aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste krimp van de consumptie in meer dan drie jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Vooral aan duurzame goederen zoals auto’s, meubels, kleding en schoenen gaven huishoudens fors minder uit. De besteding aan deze productgroep waren in november 11,8 procent lager dan in oktober 2011. Toen was er ook al sprake van een afname van bijna elf procent.

In september bedroeg de krimp van de uitgaven aan duurzame goederen nog 0,2 procent, de kleinste afname van dit jaar. Volgens het CBS is het mogelijk dat consumenten toen al inspeelden op de btw-verhoging van negentien naar 21 procent per 1 oktober.

Ook aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens minder uit, in deze categorie was sprake van een daling van twee procent ten opzichte van 2011. De bestedingen aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, namen af met 3,6 procent. Aan diensten hebben huishoudens ongeveer evenveel besteed als in november 2011.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!