'Wijken en buurten raken tabakswinkels kwijt'

Veel wijken en buurten zullen hun tabakswinkel kwijtraken als de kabinetsplannen om roken nog meer te ontmoedigen, doorgang vinden. Daar is NSO, de brancheorganisatie voor de tabakshandel, bang voor.

Voorzitter Jos Zuijdwijk van NSO stelt in een open brief dat de recente btw- en accijnsverhoging op tabak en een aankomende accijnsverhoging per 1 januari 2014 al zorgen voor een forse daling in de bestedingen. Nu de Nederlandse regering heeft ingestemd met Europese voorstellen om waarschuwende foto's op sigarettenpakjes te plaatsen, dreigt er volgens de voorzitter van de vertegenwoordiger van ruim 1800 sigarenwinkels in Nederland, een kaalslag onder de sigarenboeren.

In de brief stelt Zuijdwijk dat ‘tientallen tabakswinkels met sluiting worden bedreigd omdat rokers nu al in groten getale de grens oversteken met België en Duitsland om tabak te kopen'. Hij noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat het kabinet 'klakkeloos' achter de voorstellen gaat staan. "De consequentie van al dit beleid is dat wijken en buurten hun tabakswinkels kwijt raken en de illegale tabaksverkoop gewoon doorgaat", stelt Zuijdwijk. Dergelijke voorstellen stimuleren volgens hem alleen de criminaliteit.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte vorige week  vrijdag bekend dat het kabinet instemt met een voorstel van de Europese Commissie om pakjes shag of sigaretten te voorzien van een afschrikwekkende foto. Ook geuren en smaakjes, zoals menthol, drop en vanille, mogen binnenkort niet meer worden toegevoegd aan de tabak.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!