Consument niet prijsbewust, wel prijsgevoelig

De ‘diepte’ van promotieacties heeft een grote invloed op de effectiviteit van de korting. Dat blijkt uit onderzoek van SymphonyIRI, waarover RetailTrends publiceert in het februarinummer. Tweederde van de consumenten heeft liever twintig procent korting dan veertig procent extra gewicht of inhoud.

“Lage kortingen zijn eigen nauwelijks nog succesvol”, stelt consultant analytics & knowledge Peter van Geel bij het onderzoeksbureau. “Je kunt je afvragen of je dit nog moet doen als fabrikant. Wellicht is het effectiever in te zetten op een beperkt aantal diepe acties in plaats van een groter aantal acties met lagere afprijzingen.”

Volgens van Geel laten consumenten zich steeds meer leiden door de hoogte van de korting in plaats van door de prijs per hoeveelheid. “Als consumenten moeten kiezen tussen een meevaller in geld of een meevaller in extra hoeveelheid product, dan kiezen zij opvallend vaak voor de financiële meevaller, zelfs als ze daardoor per kilo of per liter duurder uit zijn.”

De laatste tijd zijn single buy-pomoties enorm in opkomst en ook effectief, blijkt uit de steekproef van SymphonyIRI. “Een aantal jaar geleden werd deze vorm van promotie amper ingezet. Nu zie je dat dit frequenter gebeurt en tot een volumestijging leidt van ruim zeven procent”, stelt Van Geel.

Lees meer over het onderzoek in RetailTrends 2. Voor een jaarabonnement op RetailTrends, klik hier. U ontvangt dan elf keer per jaar RetailTrends en zes keer per jaar EtailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!