Conflict tussen FNV en AH steeds grimmiger

Het conflict over een nieuwe cao tussen Albert Heijn en FNV Bondgenoten escaleert. De vakcentrale meldt dat maandag alle distributiecentra van de supermarktketen staken. Albert Heijn op zijn beurt, zegt tegenover de Levensmiddelenkrant niet langer te onderhandelen met de bond en vooralsnog weinig problemen te ondervinden met de bevoorrading van winkels. Volgens de keten staken 'slechts' zo'n 130 van de 1150 ingeroosterde mensen. Woordvoerster Anoesjka Aspeslagh benadrukt dat in alle centra nog mensen aan het werk zijn.

Volgens FNV wordt dat veroorzaakt doordat Albert Heijn de stakingswet schendt. De supermarktketen overtreedt volgens de bond de wet die inhuurpersoneel tijdens stakingen verbiedt. De vakcentrale beweert dat AH afgelopen week tijdens stakingen in distributiecentra in Zaandam, Pijnacker en Tilburg op grote schaal ‘stakingsbrekers’ ingezet. De organisatie stapt daarom naar de Arbeidsinspectie en neemt juridische stappen. Ondertussen worden de acties opgevoerd.

Albert Heijn erkent dat de distributiecentra worden bemand door andere dc-medewerkers, maar ontkent dat de super de wet daarbij overtreedt. “Als een uitzendkracht niet komt werken, wordt deze vervangen. Daarbij is niet relevant of die nu staakt of niet”, stelt Aspelslagh. “Ook hebben zich spontaan winkelmedewerkers uit solidariteit gemeld, die nu tijdelijk meehelpen. Wij houden ons uiteraard aan de wet en betreuren de opstelling van FNV."

De acties van FNV volgen op het stuklopen van onderhandelingen tussen de vakbond en Albert Heijn over een nieuwe cao. De supermarktketen deed eind vorige maand een eindbod waarin baanzekerheid voor meerdere jaren is gegarandeerd en een loonstijging van 3,5 procent in twee jaar is geboden. CNV Dienstenbond accepteerde dit bod, maar volgens FNV wordt er te weinig gedaan de werkdruk en blijft de onzekerheid onder werknemers te groot. Albert Heijn hekelt het feit dat FNV tijdens onderhandelingen op donderdag doorging met het organiseren van acties.

Eerder: FNV zet AH-acties door na mislukt overleg

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!