Boekenbranche nog niet toekomstproof

De Boekenweek was een succes, maar ondertussen blijft de verkoop van 'papieren' boeken teruglopen en zullen dit jaar nog meer boekhandels hun deuren sluiten. Dit meldt Het Parool. Er moet nog veel gebeuren want de boekenbranche is zeker nog niet toekomstbestendig. Zo zijn er in het boekenvak in Nederland maar vijftienduizend titels digitaal beschikbaar, net zoveel als er jaarlijks aan nieuwe boeken uitkomen.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waarom de digitale vernieuwing in het boekenvak zo laat op gang komt. “De innovatie komt vooral van buiten. Er is hier niet veel geld om te investeren”, zegt Hans Janssen, directeur van Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum. Ook is er nog veel onduidelijkheid over waar wel of geen markt voor is.

Joop Boezeman, directeur van Arbeiderspers/A.W. Bruna noemt het conservatisme in het boekenvak als structureel probleem. “We zullen het allemaal ontkennen, maar als het aankomt op het veranderen van hun eigen proces, hebben ze het moeilijk.” Er zijn wel lichtpuntjes. Zo brengt Unieboek/Het Spectrum hun Prisma woordenboeken uit als applicatie. Ook zijn er experimenten met verschillende vormen die het digitale boek kan aannemen, zoals interactieve functies toevoegen aan originele teksten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!