'Winkeldiefstal vormt steeds grotere bedreiging'

De detailhandel wordt de komende jaren kwetsbaarder voor georganiseerde winkeldiefstal. Dat staat in het politierapport Nationale Dreigingsbeeld 2012. De verwachting is dat het aantal winkeldiefstallen vanwege de recessie zal toenemen. Zo komen mensen door geldproblemen eerder in de verleiding om te stelen, terwijl winkeliers minder investeren in beveiligingsmaatregelen.

28 procent van de detaillisten was in 2010 slachtoffer van diefstal, waarbij vooral supermarkten, warenhuizen, drogisterijen, kledingwinkels en doe-het-zelfzaken populair bleken. Het rapport trekt daarnaast de voorzichtige conclusie dat 35 procent van de totale ontvreemding door rondtrekkende buitenlandse, voornamelijk Oost-Europese, dadergroepen wordt verricht. Omdat slechts rond de 2,5 procent van de gevallen geregistreerd wordt, is het totale schadebedrag niet in te schatten. Het totaal aantal overvallen zou rond de 1,7 miljoen liggen.

Een te conservatieve schatting, vindt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie pleit daarnaast voor een landelijk verbod op zogenaamde rooftassen, die speciaal geprepareerd zijn om aan detectiepoortjes bij de uitgang te ontkomen. Volgens de organisatie constateren winkeliers in tachtig procent van de diefstallen dat een dergelijk voorwerp gebruikt wordt. Daarbij is een verbod al in 58 van de honderd grootste winkelgemeenten in de APV opgenomen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!