Supermarktfraude loopt in de miljoenen

Zeker 27 voormalig franchisenemers van Super de Boer hebben tegenover de fiscus opgebiecht jarenlang te hebben gefraudeerd. De ondernemers, ondertussen opererend onder de vlag van Jumbo, verlaagden structureel hun kassa-aanslagen verlaagd om minder belasting af te hoeven dragen.

De supermarkteigenaren sloegen tussen 2006 en 2012 producten als retour aan, die er helemaal niet waren. De fraudeurs hebben al 6,5 miljoen euro aan naheffingen moeten betalen. Het bedrag kan tot tien miljoen euro oplopen.

"Ze haalden het geld uit de kas, maar gaven in hun boekhouding aan dat zij dit geld aan de klant hadden terugbetaald. Ze stopten het echter in eigen zak", verklaart een woordvoerder van de Belastingdienst. De fiscus deed onderzoek bij alle 143 vroegere franchisenemers van Super de Boer, dat in 2009 door de Jumbo werd overgenomen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn 'schokkend en niet acceptabel', stelt staatsecretaris Frans Weekers van Financiën. Bij 59 andere supermarkteigenaren wordt uitvoeriger onderzoek gedaan, maar ook de franchisenemers van andere supermarktketens kunnen nu een onderzoek verwachten, zegt Weekers. Daarnaast overweegt de staatsecretaris een onderzoek in andere branches.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!