Drie vragen over: Vestigingsregels voor webwinkels

De VVD en het CDA in Dordrecht trokken vorige week aan de bel, omdat ze heldere regelgeving willen voor webwinkels. Volgens de twee partijen staat er niets over in bestemmingsplannen en treedt de gemeente nu willekeurig op. Het is een voorbeeld waaruit blijkt dat er veel onduidelijk is. RetailNews stelt drie vragen aan advocaat Antoine Endtz om erachter te komen hoe de regels voor webwinkels nu precies zijn.

Krijgen jullie veel vragen van retailers over vestigingsregels?
"Ja, steeds vaker kloppen retailers bij ons aan met vragen over vestiging en bestemmingsplannen, omdat gemeenten zelf vaak niet goed weten wat wel en niet mag. De belangrijkste vraag is of een webwinkel past in het bestemmingsplan van een pand. De bestemming detailhandel maakt ontvangst van publiek mogelijk. Webwinkels zijn vaak gevestigd in woonhuizen die deze bestemming niet hebben. Als er een showroom is of mensen kunnen ter plekke de verkoopwaar bekijken, dan levert dat meestal wel problemen op."

Als een webshop geen publiek ontvangt, is dan nog steeds de bestemming detailhandel nodig?
"Als er vanuit het onderkomen ook pakketten worden verzonden en er is voorraad, dan komt de gemeente ook vaak langs om te handhaven. Je mag vanuit woningen namelijk geen bedrijf runnen."

Wat adviseert u eigenaren van webshops?
"Dat ze heel goed op de bestemming van het pand moeten letten en ze moeten kijken of er ruimte is om een vergunning aan te vragen. Verder is het goed om met de gemeente in gesprek te gaan. Zij zijn vaak wel blij met economische activiteit, maar moeten ook rekening houden met de veiligheid in een woonwijk. Ze willen meestal wel meedenken met de retailer om tot een oplossing te komen."

"Natuurlijk zijn er altijd wel omwegen. Als de webwinkel in een gemeente  is gevestigd waar al twintig andere webshops vanuit een woonhuis worden gerund, dan kun je je beroepen op het gelijkheidsbeginsel. Het is dus zaak dit goed uit te zoeken. Er zijn gemeenten die niet actief handhaven en gemeenten die dat wel doen. Eigenlijk zou het in heel Nederland voor iedereen hetzelfde moeten zijn."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!