‘Winkelleegstand dreigt nog verder op te lopen'

Als de bouwplannen voor negenduizend nieuwe winkelpanden in Nederland doorgaan, dan dreigt nog meer winkelleegstand. Detailhandel Nederland trekt hierover aan de bel. Ze inventariseerde de bouwplannen en die komen uit op nog eens 2,5 miljoen meters winkeloppervlak. Als dit doorgaat, dan verwacht de organisatie een stijging van de winkelleegstand naar achttien procent. Momenteel staat tien procent leeg.

Als voorbeeld noemt Detailhandel Nederland de provincie Utrecht. Hier zijn plannen om twaalf procent van het bestaande winkeloppervlak bij te bouwen, terwijl de leegstand nu zeven procent is. Detailhandel Nederland denkt dat er maatschappelijke problemen zullen volgen als er meer lege winkelpanden bij komen. “Leegstand in buurt-, stads- en dorpscentra leidt tot een sterk gevoel van onveiligheid bij inwoners en tot ontwrichting van het winkelbestand”, vindt de organisatie.

De organisatie roept provincies op een stokje te steken voor 'kansloze nieuwe winkelprojecten'. “Het uitblijven van krachtig sturen van gemeenten en provincies leidt tot een zeepbel in het aanbod van winkelpanden”, zegt een woordvoerder. Het is volgens Detailhandel Nederland van belang dat gemeenten bij nieuwe ontwikkelingen rekening houden met de langetermijneffecten voor de regio. Ook moeten ze meewegen of er sprake is van een groei- of krimpregio. Overigens is de belangenorganisatie van winkeliers niet tegen nieuwbouw, zolang ‘slechte’ winkelmeters maar worden opgeruimd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!