Etailers hebben domeinnaam onveilig ondergebracht

Het overgrote deel van de Nederlandse e-tailers heeft zijn domeinnaam ondergebracht in een werkmaatschappij en borgt daarmee zijn bedrijfscontinuïteit onvoldoende. Dat blijkt uit een inventarisatie van ICTRecht onder de honderd grootste e-tailers in Nederland. Volgens het adviesbureau is de werkmaatschappij de rechtspersoon die vaak de meeste risico’s loopt. “Als deze failliet gaat, is de onderneming alles kwijt.”

ICTRecht voerde het onderzoek uit naar aanleiding van het faillissement van Free Record Shop. Momenteel wordt de webwinkel van die keten door ECI geëxploiteerd, maar doordat de domeinnaam in de failliete boedel zit, kan de curator besluiten deze te verkopen. “In de werkmaatschappij is het personeel ondergebracht en worden de contracten met leveranciers aangegaan”, aldus Itte Overing, juriste bij ICTRecht. “Daarom is dit niet de meest geschikte partij om waardevolle bezittingen van de onderneming in onder te brengen.”

Volgens Overing doen webwinkels er goed aan om de domeinnamen onder te brengen in de holding of een aparte Intellectual Property (IP). Hierna kan een licentie op de domeinnaam worden verstrekt aan de werkmaatschappij. Op deze manier kan een onderneming bij faillissement een herstart maken op het domein of de domeinnaam eigenhandig verkopen. “Daar zitten wel een aantal haken en ogen aan”, aldus Overing. “Zo moet je bijvoorbeeld ook de merknaam veilig stellen, anders staat de curator sterker.”

Wat bij grote online retailers voor de domeinnamen geldt, geldt volgens Overing bij hen in mindere mate ook voor merken. “Deze worden vaak op de naam van de werkmaatschappij geregistreerd, omdat daaraan ook wordt gefactureerd door het merkenbureau. Maar er wordt niet of in ieder geval te weinig gedacht aan de continuïteit.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!