'Geknoei met vleesetiketten Jumbo'

Jumbo heeft het etiketteringsysteem van vleesproducten niet onder controle. Daardoor weten consumenten niet wat ze bij de supermarktketen kopen. Dat zegt Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, donderdag in De Telegraaf.

"De winkels maken er een rotzooitje van", stelt hij. Zo verkoopt Jumbo sinds enige tijd Iers rundvlees van het merk Vlees Met Oorsprong met een Beter Leven-keurmerk. Op het etiket staat echter dat het vlees uit Polen of Italië komt, terwijl het tevens door een Nederlandse vleesuitsnijder wordt bewerkt. Dat laatste bedrijf bestaat echter niet meer sinds 2003, stellen bronnen van De Telegraaf.

De supermarktketen erkent de foute etiketteringen. Omdat het stickeren handmatig in winkels gebeurd, worden er makkelijk fouten gemaakt, stelt een woordvoerder. "De gegevens die ingevoerd moeten worden, staan op de pakbon van het product vermeld", zegt hij. Jumbo verontschuldigt zich voor de verwarring en garandeert dat het vlees en de vleessnijder uit Ierland komen.

Bedrijven die merken dat er iets anders in voedsel zit dan het etiket meldt, geven dat niet door aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), concludeert NOS donderdag uit eigen onderzoek. Voor mislabeling geldt echter ook geen meldingsplicht. Voorzitter Philip den Ouden van branchevereniging van de levensmiddelenindustrie NFLI erkent tegenover NOS dat productintegriteit weinig aandacht krijgt in de keten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!