Supers leiden medewerkers vaker op tot drogist

Supermarkten leiden hun personeel steeds vaker op tot (assistent-)drogist, zodat ze een breed assortiment zelfzorggeneesmiddelen kunnen verkopen. Dit stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in RetailTrends 6.

Supermarkten mogen al sinds 2007 zelfzorggeneesmiddelen in hun assortiment opnemen die voorheen alleen door drogist en apotheek mochten worden verkocht, zogenaamde UAD zelfzorggeneesmiddelen. De supermarktmedewerkers moeten dan wel een drogisterijdiploma hebben. Tot medio vorig jaar was het alleen mogelijk een dure en uitgebreide drogisterijopleiding te volgen. Dit hield supermarkten tegen. Nu E-beat en Drogisterijcollege eenvoudiger opleidingen bieden, sturen meer supermarkten hun medewerkers hier naar toe.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn er diverse supermarktpartijen die hun examens massaal onderbrengen bij Drogisterijcollege. Cijfers worden echter niet prijsgegeven. Vooral Albert Heijn zou flink investeren in het opleiden van zijn medewerkers tot (assistent-)drogist. De supermarktketen wil hier echter niets over kwijt. Jumbo en Spar laten weten respectievelijk honderd en tweehonderd mensen te laten opleiden.

Van de tweehonderd medewerkers die Spar naar de opleiding stuurde, hebben al vijftig hun diploma. Voor de supermarktketen is het toevoegen van UAD-geneesmiddelen aan het assortiment onderdeel van de bedrijfsstrategie. “We willen een winkel zijn die in de buurt van consumenten is gevestigd, zodat zij niet het dorp uit hoeven voor boodschappen en ook niet voor zelfzorggeneesmiddelen”, reageert Spar in het juninummer van RetailTrends.

Vanuit de drogisterijen is er angst dat straks een deel van hun omzet wegvalt. De Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond noemt de ontwikkeling zorgwekkend. De woordvoerder van het CBL denkt dat de gevolgen wel meevallen. “Ik verwacht dat drogisterijen zeker blijven bestaan, net zoals er nog steeds goede bakkers en slagers zijn.”

Lees het complete artikel 'Food maakt vaart' in het juninummer van RetailTrends. Neem een abonnement door hier te klikken. RetailTrends verschijnt twaalf keer per jaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!