'Internetoplichting van handelsites naar webshops'

De oplichting op handelsplatforms als Marktplaats zal verschuiven naar malafide webshops. Dat voorspelt Jesse van der Putte, coördinerend fraudeofficier van justitie voor internetoplichting, in OM-magazine Opportuun.

Dat is het gevolg van actieve preventie van Politie, Marktplaats en het Openbaar Ministerie. De online handelsplaatsen worden daardoor steeds vaker door oplichters gebruikt als advertentieplatform, om een koper te lokken naar de site van een malafide webwinkel, zegt Van der Putte.

Consumenten kunnen zich daartegen wapenen door op het 'waarborg webwinkelen'-logo te klikken, stelt hij. "Als je dan wordt doorgelinkt, zodat je kunt zien met wat voor winkel je te maken hebt, zit je normaal gesproken safe." Toch zijn er nog altijd mensen onvoldoende voorzichtig, weet Van der Putte. Velen betalen nog altijd blind voor goederen die ze denken te ontvangen, zonder 'even wat simpele dingen te checken'.

Het afgelopen jaar hebben veertigduizend mensen aangifte gedaan, laat Van der Putte weten. "Dat betekent dat het daadwerkelijke aantal fraude-incidenten op tachtig- tot honderdtwintigduizend ligt", berekent hij aan de hand van een vuistregel. De gemiddelde schade was 196 euro, waarmee het totaal in 2012 op 7,8 miljoen euro uitkomt.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!