Nederlandse retailers volgen ontwikkelingen 3D-printer

Grote Nederlandse winkelbedrijven maken vooralsnog geen gebruik van 3D-printers, maar volgen de ontwikkelingen op de voet. Dit blijkt uit een kleine rondgang van RetailNews.

De Britse supermarktketen Tesco kwam vorige week met het bericht 3D-printers te willen inzetten voor reparatie, reserveonderdelen en consumenten die persoonlijke items kunnen printen. Ook Ahold volgt de technologie op de voet, maar is op dit moment nog niet concreet bezig met 3D-printing, stelt een woordvoerder tegenover RetailNews. "We willen eerst zien hoe het zich ontwikkelt, hoe gebruiksvriendelijk het apparaat is en of het goed toepasbaar is in de winkels. Maar we verwachten dat deze techniek in de toekomst veel toepassingsmogelijkheden biedt."

Blokker kijkt net als Albert Heijn naar de mogelijkheden van 3D-printers. “Het zou nuttig kunnen zijn voor het produceren van onderdelen, maar we zijn er nog niet concreet mee bezig”, aldus een zegsman van Blokker Holding. HEMA maakt nog geen gebruik van de technologie. "En van plannen op dit gebied is mij niets bekend", laat een woordvoerder van het warenhuis weten.

Woonwarenhuis IKEA gebruikt sinds drie jaar 3D-printers in een Zweedse fabriek voor het ontwerpen van prototypes. 3D-printing heeft daarmee aan de basis gestaan van duizenden artikelen van de retailer. “De 3D-tekening wordt in de ene kant van de printer gedaan en aan de andere kant wordt het materiaal toegevoegd. Daarna komt het prototype eruit”, vertelt een medewerker van de fabriek in een video op de bedrijfswebsite van IKEA. De technologie wordt niet op de winkelvloer gebruikt en daar zijn ook nog geen plannen voor, laat IKEA Nederland weten.

Eerder: Tesco wil 3D-printers inzetten

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!