Eigenaren maken plan tegen leegloop winkelstraat Dordrecht

Een flink aantal eigenaren van winkelpanden in de Dordrechtse Voorstraat staat positief tegenover een transformatie van de winkelstraat. Onlangs was er een eerste bijeenkomst om te praten over de leegloop waar de straat mee kampt. Daaruit blijkt dat een groot deel van de eigenaren de nut en noodzaak ziet dat er iets moet gebeuren. Een van de mogelijkheden die zij zien is herverkavelen. De gemeente Dordrecht is een van de eerste gemeenten die deze optie nader gaat onderzoeken.

Twintig van de in totaal veertig eigenaren kwamen naar de bijeenkomst, meldt Lars Pijlman van Seinpost Adviesbureau, dat het proces begeleid. Volgens hem staken de eigenaren een paar jaar geleden nog de kop in het zand. “Ze zien nu dat stilzitten geen zin heeft. Het is goed om te zien dat ze nu met elkaar in contact treden en samen kijken naar de toekomst.”

Een klein groepje gaat na de zomer verder praten over een gezamenlijk plan en visie. Het belangrijkste is dat de eigenaren zelf met initiatieven komen, meent Pijlman. “Dat is veel effectiever dan van bovenaf maatregelen opleggen.” Een van de mogelijkheden is herverkavelen. Sommige ingrepen op dat gebied zijn helemaal niet lastig, denkt de adviseur. Zo is er een groot winkelpand die bijvoorbeeld kan worden opgesplitst in drie of vier units. Een ander voorbeeld is een ruimte die een smalle gevel heeft, maar wel een groot oppervlakte heeft. “Door het naastgelegen pand bij de gevel te betrekken, kan dit een betere locatie opleveren”, aldus Pijlman.

Naast herverkavelen zijn er nog diverse andere kansen om de straat aantrekkelijker te maken. Pijlman noemt als voorbeeld dat de eigenaren samen een makelaar in de arm kunnen nemen. Hij hoopt dat op korte termijn kleine successen worden geboekt. Dat kan dan anderen over de streep trekken om zich aan te sluiten. De adviseur verwacht dat de straat niet in een keer wordt getransformeerd, maar dat het gefaseerd gaat. Hij hoopt dat door de ingrepen de huidige winkels blijven zitten en er goede nieuwe functies worden toegevoegd.

De problemen in de Voorstraat ontstonden nadat er flink was geïnvesteerd in een aantrekkelijker binnenstad. Dat was succesvol en Dordrecht trekt steeds meer bezoekers. Het heeft er echter wel toe geleid dat de aanloopstraten zijn verschoven in de richting van het zuiden van de stad. De Voorstraat ligt in de noordelijke schil en krijgt daardoor minder passanten. Als gevolg hiervan trokken winkels weg en staat nu een kwart van de winkelpanden leeg.

Eerder op RetailNews:
‘Herverkaveling voor winkelgebied Dordrecht’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!