Apple schuldig aan prijsafspraken over e-books

Apple is schuldig verklaard aan het maken van illegale prijsafspraken met uitgevers van e-books. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de verdere verkoop van boeken op internet, stelt persbureau Reuters.

Het elektronicaconcern maakte met verschillende uitgevers afspraken om een vaste prijs te hanteren voor e-books. Verkopers mochten bovendien geen korting geven op deze prijs. Daarmee wilde Apple weerstand bieden aan de dominantie van concurrent Amazon op de snelgroeiende e-booksmarkt. Waar Amazon zulke boeken voor 9,99 dollar verkocht, ging de prijs van sommige e-books omhoog naar 12,99 of 14,99 dollar.

Zonder deze afspraken zou Apple in de lente van 2010 niet zoveel succes hebben gehad in deze markt, stelt rechter Denise Cote. Tevens denkt zij dat het consumenten 'honderden miljoenen dollars' heeft gekost. Waar de uitgevers nog voor de strafzaak voor tientallen miljoen schikten met de overheid, wordt de boete voor Apple in een aparte zaak vastgesteld. De elektronicagigant heeft echter laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!