Betaalbare tablet zorgt voor recordkrimp pc-markt

De wereldwijde computerverkoop krijgt klap na klap te verduren. Voor het vijfde kwartaal op rij daalde de verkoop van computers, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC. Het meest recente kwartaal van dit jaar nam de omzet met ongeveer elf procent af; Gartner signaleert een daling van 10,9 procent, IDC van 11,4 procent.

De eenvoudige computers worden in ontwikkelde landen verdrongen door betaalbare tablets, verklaart analist Mikako Kitagawa van Gartner. In opkomende markten groeit de tablet voor de meeste mensen uit tot het eerste computerapparaat, waardoor de aanschaf van een pc vaak wordt uitgesteld.

Nooit eerder duurde een krimp van de pc-markt zo lang, stelt Gartner. Het afgelopen kwartaal werden ongeveer 76 miljoen computers verkocht, tegenover ruim 85 miljoen een jaar eerder. Lenovo is HP gepasseerd als grootste internationale leverancier van computers. Het marktaandeel van de Chinese fabrikant groeide naar 16,7 procent, net iets meer dan HP.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging de verkoop nog met bijna veertien procent onderuit, de sterkste afname in negentien jaar.

Eerder: Recorddaling in computerverkoop

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!