Kabinet ontwikkelt nieuw internetpaspoort

Het kabinet werkt aan de invoering van een elektronische identiteitskaart (eID). Daarmee moeten mensen zich straks identificeren op het internet bij onder meer de aankoop van drank. Dat schrijft Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de SGP en het CDA over online alcoholverkoop.

Jongeren kunnen nu eenvoudig alcohol via internet kopen, bevestigt Van Rijn. Het internetpaspoort legt dit en de aankoop van andere leeftijdsgebonden producten als sigaretten, films en games door jongeren aan banden.

De invoering van de pas staat gepland voor 2015, meldt De Telegraaf. Mensen moeten straks hun eID zelf komen afhalen op het gemeentehuis, schrijft de krant. Daarnaast is er een extra controlemiddel nodig, zoals bij internetbankieren. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft daarvoor de implementatie van 'een chip' geopperd. De eID moet betrouwbaarder zjin dan DigiD, het huidige overheidssysteem ter identificatie.

Bits of Freedom noemt de plannen 'het begin van het einde van de anonimiteit op het internet'. De digitale burgerrechtenorganisatie is bang dat de overheid het paspoort ook voor andere zaken gaat gebruiken, zegt directeur Ot van Daalen. Daarnaast moeten gebruikers straks al hun gegevens delen met de online verkoper, schetst hij. Het systeem gaat volgens hem onnodig verder dan alternatieve systemen waarmee je alleen je leeftijd of een ander kenmerk kan laten zien.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!