Onrust onder McDonald's-franchisers

Franchisenemers van McDonald's komen in opstand tegen de hogere kosten die de fastfoodketen aan hen berekend. De kosten voor onder meer huur, herinrichting, training en software zouden zijn verhoogd, meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

"McDonald's doet er alles aan om de kosten te verschuiven naar de exploitanten", reageert Kathryn Slater-Carter. Zij is een van de franchisenemers uit de Amerikaanse staat Californië, die samen brainstormen over een manier waarop zij een lastenverlaging kunnen afdwingen. Ongeveer negentig procent van de ruim veertienduizend McDonald's-vestigingen in de Verenigde Staten wordt gerund door franchisers.

McDonald's wil niet ingaan op de vraag of de kosten voor franchisenemers zijn verhoogd. Wel laat het in een reactie weten dat het aanbieden van een goede ervaring aan de klant gepaard kan gaan met 'investeringen in training en technologie.'

De fastfoodketen kampte vorige week al met grootschalige stakingen onder het personeel. Als protest tegen de lage lonen legden duizenden medewerkers in steden als New York, Chicago en Detroit het werk neer.

McDonald's kent in Nederland 77 franchisenemers. Daar wordt volgens een woordvoerster 'al jaren zeer prettig en constructief' mee samengewerkt. Of ook de kosten voor Nederlandse franchisers zijn verhoogd, wil zij niet zeggen.

Eerder: Grootschalige stakingen Amerikaans fastfoodpersoneel

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!