Winkelportefeuille NSI flink minder waard

Vastgoedfonds NSI zag het tweede kwartaal de waarde van winkelpanden in Nederland flink dalen. Op deze portefeuille moest NSI ruim 11,7 miljoen euro afboeken, terwijl dat in de eerste drie maanden ruim 5,2 miljoen euro was. Dit is de grootste afwaardering voor NSI sinds 2008.

NSI is ook niet positief over de tweede helft van dit jaar. Het fonds verwacht dat de druk op de bezettingsgraad in de winkelportefeuille in Nederland verder toeneemt. Dit zal volgens het fonds met name de grootschalige detailhandel treffen. NSI zag de afgelopen zes maanden de druk op de retailsector in Nederland stijgen doordat consumenten minder uitgeven. Dit heeft ertoe geleid dat in Nederland de bezettingsgraad van de vierkante winkelmeters na een half jaar uitkwam op 90,1 procent. Op 1 januari dit jaar was dat nog 93 procent. Vooral de woningbranche had het moeilijk. NSI verwacht dat de leegstand in dit segment verder stijgt.

Van de winkels waarvan de huur dit jaar afloopt, werd het afgelopen half jaar 72 procent herverhuurd. Dit betrof vooral kleinere transacties. Er werden huurcontracten vernieuwd met onder meer een aantal supermarkten en diverse nationale winkelketens.

De huuropbrengsten stegen licht van 152 euro per vierkante meter in het eerste kwartaal naar 155 euro in het tweede kwartaal. NSI verwacht dat ook in de rest van 2013 dit op het huidige peil blijft. Het vastgoedfonds gaat verder met het afstoten van vastgoed. “Wij zijn doorgegaan met het verkopen van panden die niet strategisch zijn of die de optimale waarde onder ons management hebben bereikt”, aldus ceo Johan Buijs. Hieronder valt ook de verkoop van winkelcentrum de Esch in Rotterdam vorige maand.

Lees ook:
Corio in het rood door daling waarde winkelcentra

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!