SP wil verbod bouw grote winkelcentra

De bouw van grote nieuwe winkelcentra buiten de bebouwde kom moet aan banden worden gelegd. Dat stelt Europarlementariër Dennis de Jong van de SP. Volgens hem is er momenteel te veel winkelcapaciteit en leegstand. Door geen nieuwe winkelcentra te bouwen, wordt de leegloop van binnensteden tegengehouden en worden kleine winkeliers geholpen.

“Er moet in Europa ruimte gecreëerd worden voor de kleine winkel. Daarvoor moet een duidelijk lokaal bestemmingsbeleid mogelijk worden, dat niet wordt gehinderd door Europese regels”, stelt De Jong tijdens de presentatie van een rapport over de retail in de Interne Markt Commissie van het Europees Parlement. “Van de Europese regelgeving om zonder belemmeringen zaken te doen, profiteren in de praktijk vooral grote bedrijven."

Volgens De Jong hebben ook grote winkelketens behoefte aan een frisse wind. “De grote jongens merken dat zij minder populair worden. Zij willen graag samenwerken met kleine, onafhankelijke winkels en zien daarbij voor zichzelf een adviserende rol weggelegd.”

Belangenorganisatie het Vakcentrum is blij met de Europese aandacht voor de detailhandel. “De consument heeft een gevarieerd winkellandschap nodig", aldus directeur Patricia Hoogstraaten. “Met de nuance dat weidewinkels moeten kunnen als ze een duidelijke toegevoegde waarde hebben en niet kannibaliseren. Maar in de praktijk gebeurt dat altijd en vallen winkels om."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!