Consumptiekrimp houdt aan

Huishoudens hebben in juli 2,2 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de krimp iets kleiner was dan in juni (2,6 procent). De consumptieve bestedingen door huishoudens zijn al twee jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Vooral de uitgaven aan duurzame goederen liepen terug. In juli lagen die 7,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De afname is iets minder dan in juni toen het op 9,8 procent uitkwam. Huishoudens kochten ook minder nieuwe auto’s, maar de daling was veel kleiner dan in juni. Door belastingmaatregelen per 1 juli vorig jaar werden auto’s vorig jaar duurder. Daarop anticipeerden toen veel consumenten door nog in juni een nieuwe auto te kopen. Daardoor waren de autoverkopen in juni 2012 relatief hoog en in juli vorig jaar relatief laag.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp in juli dit jaar met 0,7 procent. Aan diensten besteedden huishoudens 0,4 procent minder. In september 2013 waren volgens het CBS de omstandigheden voor de consumptie iets minder ongunstig dan in augustus.

Eerder:
Weer krimp consumptie huishoudens

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!