Keurmerk voor cadeaukaarten

Er moet een keurmerk komen voor cadeaukaarten om wildgroei in de markt te bestrijden. Dat vindt branchevereniging Verenigde Betaal Instellingen Nederland (VBIN). Dit keurmerk moet tevens het consumentenvertrouwen na de recente incidenten van onder andere de Free Record Shop-cadeaukaarten, terugwinnen.

VBIN kwam in juni al met een ‘position paper’ waarin het verhogen van het consumentenvertrouwen werd benadrukt. Ook hebben de uitgevende instanties die lid zijn van VBIN onlangs een vergadering gehad waarin werd besproken hoe er op korte termijn stappen gezet kunnen worden. “De cadeaukaartenbranche is in enorme ontwikkeling en groeit snel. Dat betekent ook dat er wildgroei kan ontstaan”, aldus bestuurslid Martin de Wilde.

Volgens hem is het tijd voor een professionaliseringsslag. Maar hij wil zich niet richten op de politiek en een wetsaanpassing. “Dan ben je al snel weer een paar jaar verder. Vandaar dat we hebben gesproken over een keurmerk dat toegekend kan worden aan partijen die bewezen aan de principes voldoen”, licht De Wilde toe. Hij benadrukt dat het keurmerk in de loop van 2014 geïntroduceerd moet worden.

Uit eigen onderzoek van RetailTrends bleek eerder al dat slechts vijf procent van de cadeaukaarten van de grootste retailers in Nederland extern gedekt is. Van de zestig procent van de retailers met een eigen cadeaubon gebruiken alleen Plus Retail, Keurslager, Groenrijk, Harense Smid en Decathlon een derdenrekening of andere constructie. Cadeaukaarten vallen namelijk onder een ‘beperkt netwerk’ waardoor het niet nodig is om een vergunning aan te schaffen. Dit betekent dat het cadeautegoed verdwijnt als een winkel failliet gaat.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!