'Winkelhuren vormen structureel probleem'

Nederlandse winkelpanden zijn tientallen procenten te hoog gewaardeerd. Dat stelt retaildeskundige Carel Bikkers in het Financiële Dagblad. "Huren zijn gewoon dertig procent te hoog."

Waar de waarde van vastgoed is gedaald en de omzet en winst van winkeliers teruglopen, zijn de huren gedurende de crisis gelijk gebleven. Een structureel probleem, denkt Bikkers. "Vroeger waren het de kostprijs en grond die de huurprijzen bepaalden. Nu is de huurprijs gericht op commerciële omzet en die is fors gedaald."

Hij voorziet een probleemsituatie wanneer vastgoedeigenaren vasthouden aan contracten die enkele jaren geleden zijn afgesloten. Met de hoge huren bepalen zij namelijk grotendeels de winstgevendheid van winkeliers. Winkelleegstand is volgens Bikkers echter ook ongunstig voor de waarde van het vastgoed.

Hoewel grote spelers als Corio en Wereldhave volgens retailexpert Cor Molenaar open staan voor een huurverlaging, is er nog altijd geen oplossing, stelt Bikkers. "Het breekt helemaal op omdat banken niet meedenken." Daarnaast ziet hij tot zijn verbazing dat gemeenten nog altijd nieuwe winkelcentra willen bouwen. Te veel gemeenten baseren zich volgens hem op gegevens van acht jaar geleden. "Met nog meer leegstand tot gevolg."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!