Webshops creëren banen in retail

De groei van de werkgelegenheid in de detailhandel zet ondanks de economische druk door. Tot 2018 komen er 13.000 banen bij, blijkt uit een sectoranalyse van UWV en het Kenniscentrum Handel. De groei is het gevolg van 'toenemende populariteit van het webwinkelen', aldus de uitkeringsorganisatie.

De opkomst van het online kanaal zorgt voor nieuwe functies in de detailhandel op het gebied van logistiek, transport en inpakservices. Verder wijst UWV op 'een sterkere vervangingsvraag' door de vergrijzing. Ook kan de instroom in de non-foodsector, waar de ontwikkeling van de werkgelegenheid nu onder druk staat, na de recessie snel toenemen.

Het aantal vacatures loopt in 2018 na jaren van daling op tot 140.000, tegenover 120.000 duizend nu. Momenteel werken er ongeveer 780.000 mensen in de detailhandel. Daarmee is de sector goed voor elf procent van de Nederlandse werkgelegenheid.

De gemiddelde werkweek van zowel mannen als vrouwen is de afgelopen jaren flink korter geworden, blijkt uit de analyse. Vrouwen werken gemiddeld twintig uur per week, mannen 28 uur. Veertig procent van alle arbeid wordt op flexibele basis verricht, voornamelijk in supermarkten. UWV merkt verder op dat de 'complexiteit van de hogere functies toeneemt'. Zo worden soft skills, gastheerschap, klantvriendelijkheid en kennis van nieuwe technologieën en ICT belangrijker.

RetailNews lanceerde vorige maand een vacaturesite voor professionals in retail. Op de website Vacatures.RetailNews.nl kunnen recruiters gemakkelijk hun vacature onder de aandacht brengen van retailprofessionals in onder meer sales, management, directie, finance, logistiek, ICT, marketing en etail.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!