Retail wacht recordaantal faillissementen

Het aantal faillissementen onder winkeliers ligt dit jaar hoger dan ooit. Wanneer de trend doorzet, telt de detailhandel aan het eind van het jaar 937 faillissementen. Afgelopen jaar stokte de teller op 749, toen al een record. Dat blijkt uit cijfers van kredietbeoordelaar Graydon.

Bij de berekening zijn alle afzonderlijke vestigingen, zoals de zelfstandige filialen van het in januari failliet verklaarde Schoenenreus, apart meegeteld. In Zuid-Holland gingen met 418 faillissementen de meeste winkels kopje onder. Daarbij gaan vooral kaaswinkels, bakkers, slagers, bouwmarkten en meubelwinkels ten onder aan de concurrentie van grote ketens, meldt dagblad Trouw.

Niet alleen het aantal faillissementen, maar ook kredietadviezen van Graydon wijzen op economische zware tijden. Zo heeft zeventig procent van de winkeliers een kredietadvies van maximaal achtduizend euro. Dat betekent dat de kredietbeoordelaar zijn klanten aanraadt geen zaken met deze winkeliers te doen voor hogere bedragen en voor de veiligheid een voorschot te vragen. Dit percentage lag vorig jaar nog op 63 procent.

ABN AMRO stelde vorige week in zijn Prognose Retail 2014 dat 'de beproeving nog niet voorbij is'. Sectoreconomen van de bank schroefden hun verwachting voor de detailhandel verder terug. Dit jaar moet de branche uitgaan van een volumekrimp van vier procent, terwijl volgend jaar twee procent minder wordt verkocht.

Eerder: 'Retail krimpt harden dan verwacht'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!