Curator voorafgaand aan bankroet

Rechters moeten binnenkort een curator kunnen aanwijzen voordat een bedrijf failliet is verklaard. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten. Ondernemers kunnen op die manier met de toekomstige curator bepalen onder welke voorwaarden een doorstart na faillissement denkbaar is. De minister stuurde het voorstel woensdag naar verschillende instanties.

De afgelopen tijd hebben rechtbanken het plan meerdere keren beproefd. Volgens Opstelten zijn er maatregelen nodig om ondernemers te stimuleren om tijdig hulp te zoeken bij een faillissement. Deze maatregelen moeten zorgen voor een reorganisatie, herstructurering of een doorstart. Op deze manier kunnen de gezonde bedrijfsonderdelen makkelijker doorgezet worden.

Met het wetsvoorstel wil Opstelten voorkomen dat ondernemingen na een faillietverklaring in een negatieve spiraal terecht komen. De minister doelt hierbij op het waardeverlies dat een failliete onderneming kan ervaren wanneer leveranciers weigeren te leveren, klanten weglopen en personeel op zoek gaat naar een andere baan. Een curator moet straks de belangen van alle partijen bewaken. Hij kan de ondernemer tevens meegeven welke voorbereidingen nodig zijn om de verloop van een mogelijk faillissement en eventuele doorstart te bevorderen.

Eerder: Onderzoek naar stille bewindsvoering

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!